Oskarji – najbolj prestižne nagrade v svetu filma
| Članek je bil prebran 1.402 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Oskar je gotovo ena izmed najbolj, če ne celo najbolj, prestižna nagrada v filmskem svetu. nekateri igralci si za cilj svoje kariere postavijo ravno prejem te nagrade, spet drugim, sicer odličnim igralcem, se ta kipec izmika skozi celo igralsko kariero. Nagrado podelujejo v več kategorijah, o čemer več spodaj, prireditev oziroma podelitev pa prirejajo enkrat na leto. Leta 2016 so tako oskarje podelili že 88-tič, kar je gotovo zavidljiva številka. Oskarji so tako že dobro uveljavljena prireditev s tradicijo, podelitev kipcev pa prenašajo v številnih državah po svetu, tudi pri nas. S svojo priljubljenostjo oskarji tako segajo daleč izven meja ameriške države.

Oskarji 2016Uradno ime podelitve oskarjev je Academy Award, kar bi lahko prevedli kot nagrada akademije, kar pomeni, da o prejemnikih nagrade odločajo na Akademiji znanosti in umetnosti gibljivih slik. Oskar je tako zgolj vzdevek te priljubljene filmske nagrade, ki jo v ZDA podeljujejo že vse od leta 1929. Prejemniki nagrade prejmejo kipec, ki je iz pozlačene zlitine in tehta slabih 4 kg. V višino meri 34 cm, njegova teža pa je 3,85 kg. Vitez je dejansko upodobitev viteza z mečem, ki je postavljen na zvitek filma. S svojo simboliko naj bi kipec tako prikazoval prvotne začetke ameriške filmske akademije in njene tedanje veje – igralce, režiserje, scenariste, tehnike in producente.

Več o dobitnikih oskarjev v letu 2016 in nagrajencih iz prejšnjih let pa si oglejte tule.

V katerih kategorijah podeljujejo oskarje?

Oskarje se, kot že omenjeno zgoraj, podeljuje v več različnih kategorijah. Najbolj prestižni in zaželeni kategoriji za igralce in igralke sta gotovo kategoriji Najboljši moška glavna vloga in Najboljša ženska glavna vloga. Poleg tega se oskar podeljuje tudi v kategorijah Najboljša moška stranska vloga in Najboljša ženska stranska vloga. Nekateri so mnenja, da sta ti dve kategoriji celo težje osvojljivi kakor nagradi za glavni vlogi, saj mora igralec svoje delo zares dobro opraviti, da je opazen v svoji stranski in ne glavni vlogi. Zelo pomembna kategorija je tudi nagrada za Najboljši film. Poleg tega se podeljujejo tudi nagrade za Najboljšo režijo, Najboljši izvirni scenarij, Najboljšo scenografijo, Najboljšo montažo, Najboljšo fotografijo, Najboljšo kostumografijo, Najboljšo masko, Najboljšo izvirno pesem in Najboljšo izvirno glasbeno podlago. Oskarje podeljujejo še za Najboljšo montažo zvoka in Najboljše mešanje zvoka. Zelo zaželena kategorija je tudi nagrada za Najboljše posebne učinke.

Poleg omenjenih nagrad se filmska nagrada oskarji podeljuje še za: Najboljši animirani celovečerni film, najboljši animirani kratki film, najboljši dokumentarni in kratki dokumentarni film, najboljši tujejezični film, najboljši prirejeni scenarij in najboljši kratki film. Nekatere kategorije so na oskarji podeljevali vse od začetka te filmske nagrade, druge so dodajali naknadno.

Vsako leto so ugibanja o tem, kdo bo prejel zlati kipec precej glasna že dolgo preden se odvije težko pričakovana podelitev. Nekatere filmske nagrade, ki jih podeljujejo pred pričetkom oskarjev, običajno že kažejo, kateri filmi imajo največ možnosti, da svojo filmsko nagrado osvojijo tudi na podelitvi oskarjev. Vsake nekaj let nas kak film preseneti z rekordnim številom kipcev, ki ga prejme v več kategorijah (npr. za režijo, scenarij, glavno ali stransko vlogo, filmsko glasbo, itd.).

Preberite si tudi, kako se pripraviti na starševstvo – več tukaj!

© 29. 04. 2024 - WinRar.si. Oglaševanje.