Kako se pripraviti na starševstvo?
| Članek je bil prebran 1.383 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Nekateri starši, ki že imajo svoje otroke, vedo povedati, da se je na dejansko starševstvo zelo težko pripraviti. Starševstvo nekatere doleti precej nepripravljene in nepričakovano, spet drugi prihod novega družinskega člana skrbno in dalj časa načrtujejo, težko pa je reči, kdo je na otroka zares lahko pripravljen. Dejstvo je, da otrok ob svojem prihodu svet svojih staršev vsaj malo postavi na glavo. To pomeni, da se morajo starši na začetku navaditi na nov ritem, na novo dinamiko v družinskih odnosih, na nove naloge in odgovornosti. Tudi, če pred rojstvom otroka preberemo ogromno tovrstne literature in priročnikov, se zna še vedno zgoditi, da nas naš otrok preseneti ali pa da se mnoge stvari odvijajo povsem drugače, kot je opisano v knjigah s to tematiko. Dober primer tega je npr. spanje in hranjenje, ki na začetku verjetno najbolj zaposlujeta in skrbita mlade starše. Nekateri starši si pred prihodom otroka predstavljajo, kako bo izgledalo spanje njihovega novorojenčka, nato pa so ob prihodu dojenčka domov nad spalnimi navadami naravnost šokirani. To velja zlasti za tiste starše, ki pričakujejo, da bo njihov novorojenček spal po nekem vnaprej ustaljenem ritmu, brez prekinitev, ipd. V resnici obstaja velik delež novorojenčkov, ki spijo povsem po svoje, manj, kot je »predpisano«, v manjših kosih skupaj, ipd. V teh primerih razni urniki in spalni načrti za otroka kaj malo koristijo, veliko bolj koristno pa je, če znajo starši v takih dilemah poslušati svojega dojenčka in vedo, kam še se lahko obrnejo na pomoč.

starševski čvekKjer starši pomagajo staršem

Pri nas je zelo dragoceno spletno mesto Starševski cvek, kjer na forumih starši s svojimi nasveti lahko pomagajo drugim staršem, poleg tega pa je na portalu mogoče najti še kup koristnih prispevkov na temo starševstva, vzgoje in otrok. Gotovo je takšno spletno mesto lahko v veliko pomoč, če postanemo starši prvič in še nimamo izkušenj s tem, kako je skrbeti za otroka. Po drugi strani pa se na Starševski čvek obračajo tudi mnogi starejši in bolj izkušeni starši, saj je vzgajanje nikoli dokončan proces in človek o tem nikoli ne ve preveč. Na portalu je tako mnogo tem iz področja nege, vzgoje in starševstva v najširšem smislu. To je lahko v veliko pomoč mladim oziroma novopečenim staršem, ki se s temi vprašanji srečujejo prvič in imajo nasploh manj samozavesti, da bi se lahko odločno in brez dileme odločili za neko rešitev. Pogosto je lahko ta spletni portal tudi v tolažbo, saj se mnogi starši ob raznih težavah in preprekah nekoliko pomirijo že, ko opazijo, da se s podobnimi ali celo istimi težavami srečujejo tudi drugi starši in da je torej povsem normalno, da jih skrbijo tovrstne reči. Nekateri določenih vprašanj ali dilem niti ne želijo razkriti svojim bližnjim in jih je za mnenje lažje povprašati druge starše, ki jih ne poznajo in so v svojih odgovorih tudi mnogo bolj objektivni od raznih tet, dedkov, babic ali prijateljev.

Starševstvo lahko s pomočjo tega spletnega mesta postane manj strašljivo in predvsem mnogo bolj obvladljivo. Res je, da pride v starševstvu in vzgoji do mnogih velikih dilem in vprašanj, a na vsako, še tako zagonetno vprašanje se najde pravi odgovor. Še posebej, če vemo, kje ga poiskati oziroma, kam se lahko obrnemo na pomoč.

Preberite si še, kako bodo izgledala mesta po meri ljudi – več!

© 28. 04. 2024 - WinRar.si. Oglaševanje.