Želite zmanjšati količino vsiljene pošte?
| Članek je bil prebran 367 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Že termin vsiljena pošta pove, da gre za neželeno  pošto, ki prejemnika praviloma ne zanima, mu je bila na nek način vsiljena in mu smeti njegov (elektronski) poštni nabiralnik. Praviloma gre za masovna elektronska sporočila s prodajno naravnano, oglaševalsko vsebino, ki jo podjetja ali posamezniki naslovijo na bazen potencialnih uporabnikov in kupcev. O vsiljeni pošti govorimo tudi kadar gre za pošto, ki prihaja iz ponarejenih e-poštnih naslovov, sporočila nepotrjenih pošiljateljev, sporočila z zavajajočo vsebino in sporočila s praznim naslovom med drugim.

Vsiljena pošta niso samo neželena e-poštna sporočila

Kot zanimivost pa omenimo, da se je v zadnjem času termin vsiljena pošta razširil na druge naprave in področja, in ne obsega samo neželenih elektronskih sporočil, ki prihajajo na posameznikov e-predal, ampak se nanaša tudi na neželena telefonska sporočila oziroma sms-je, ki jih oglaševalci pošiljajo na mobilne telefone in na neželene, sponzorirane objave z oglaševalsko vsebino na družbenih omrežjih.

Kako se ji lahko izognemo?

Algoritmi v ozadju Gmaila in drugih ponudnikov poštnih predalov že nekaj časa avtomatsko zaznavajo in filtrirajo vsa prihajajoča elektronska sporočila in preusmerjajo vsiljeno pošto v ločeno mapo. Če se vsiljeno elektronsko sporočilo kljub temu uspe izmuzniti algoritmu lahko uporabnik sam označi posamično sporočilo kot neželeno, s čimer bo sistem v prihodnje sporočila iz označenega neželenega vira samodejno preusmeril v predal z vsiljeno pošto.

Če se že odločite odpreti in brati vsiljeno e-pošto bodite dvojno previdni, saj si lahko na ta račun prihranite glavobol, vašemu računalniku pa virus. Lahko pa količino neželene pošte, ki prihaja v vaš elektronski predal zmanjšate ob upoštevanju osnovnih pravil. In sicer nikakor ne smete pošiljati svojih uporabniških podatkov po e-pošti, ne odpirajte sporočil napisanih v nepravilni slovenščini, ne posredujte sporočil, ki od vas zahtevajo, da pošto posredujete večjemu številu prijateljev in predvsem ne odpirajte prošenj za pomoč, ki vam jih pošljejo neznane osebe ali stiki, s katerimi se le bežno poznate.

Za še več nasvetov in profesionalno pomoč pri boju z vsiljeno pošto pa kliknite tukaj.

© 22. 07. 2018 - WinRar.si. Oglaševanje.