Zakaj so lesena vrata ponovno zelo priljubljena?
| Članek je bil prebran 303 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Dnevi, ko so se lesena vrata po številnih letih izpostavljenosti vremenu skrčila in postala prepišna, so mimo. Priljubljenost lesa je v zadnjih letih ponovno močno zrasla. Zakaj?

En razlog leži v napredku tehnologije, pri čemer v proizvajalci sedaj les termično obdelajo in spremenijo molekularno strukturo tako, da postane les bolj vodoodporen in bolj odporen na temperaturne spremembe, manj se krči oziroma nabreka. Nekaterim slabše odpornim vrstam lesa (na primer iglavci) se na ta način izredno izboljša trajnost. Drug razlog pa leži v večji  družbeni ekološki ozaveščenosti. V primerjavi z recimo aluminijem in PVC-jem se pri proizvodnji lesa v ozračje spusti veliko manj ogljikovega dioksida, proizvodnja je energijsko manj zahtevna, leseni izdelki pa so ne le trajnejši ampak jih je možno tudi reciklirati. Uporabo lesenih oken in vrat podpira s krediti in nepovratnimi sredstvi tudi Ekosklad, pri čemer je potrebno paziti, da toplotna prevodnost novih lesenih vrat (ali oken) ne bo presegala  praga 1,2 W/m2K.

Katera vrsta lesa je najprimernejša za vrata – macesen, smreka ali hrast?

Macesnov les je zelo cenjen v mizarstvu, je rumenkaste barve, les pa je opisan kot srednje do zelo trajen (gostota lesa je med 450 – 650 kg/m3). Kot tak se največ se uporablja za dekorativne obloge, pode, drogove, mostove ipd. Gostota smrekovega lesa je nizka do srednja (med 354 – 417 kg/m3) in manj odporen na vremenske vplive. Smrekovina je rumenkasto bele barve in se uporablja kot gradbeni in konstrukcijski les, za notranje in zunanje stavbno pohištvo, igrače itd. Hrastov les je zelo lahko obdelati in spada med najbolj obstojne oz. trajne vrste lesa (okoli 670 kg /m3). Cenjen je pri izdelavi vrtnega in stavbnega pohištva ter kot konstrukcijski les.

Sodobna vrata niso narejena iz ene vrste lesa, temveč kombinirajo več vrst lesa tako z namenom izkoriščanja najboljših lastnosti običajno macesna, smreke in hrasta. Velikokrat pa gre za kombinacijo lesenega krila ali profila in drugih materialov (PVC, ALU).

Zakaj ne bi lesena vrata krasila tudi vašega doma? Lesena vrata vam bodo grela dom, vi pa se boste pri tem lahko pohvalili, da mislite tudi na okolje. Preverite našo ponudbo lesenih vrat.

 

© 22. 07. 2018 - WinRar.si. Oglaševanje.