Vreme na Ptuju –kdaj obiskati Ptuj?
| Članek je bil prebran 439 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Ptuj ima med slovenskimi mesti posebno vlogo, saj gre za najstarejše dokumentirano mesto na področju Slovenije. Ptuj se nahaja v SV delu Slovenije, za katerega je značilno zmerno celinsko podnebje, natančneje subpanonsko podnebje. Mesto leži na meji s Prlekijo in je v samem središču Spodnjega Podravja. Zaradi svoje bogate zgodovine, arhitekture, dolgoletne tradicije vinarstva in čudovite narave, ki mesto obdaja, je Ptuj tudi pravi magnet za turiste in domače goste, ki si ga pridejo ogledat. Ker je na Ptuju toliko zgodovine, je osrednji del mesta tudi spomeniško zavarovan. Mesto po površini meri 66,7 km2, v mestni občini pa prebival okoli 24.708 prebivalcev. Mesto se nahaja na nadmorski višini 232 m in leži v  v panonski nižini, obdajajo pa ga Haloze, Slovenske gorice, Dravsko in Ptujsko polje. Mesto se deli na novejši in star del. Nov del mesta sestavljajo stanovanjski bloki in posamezne hiše, star del pa je poln zgodovinske dediščine in starejših stavb. Mimo mesta Ptuj poteka že iz zgodovine zelo pomemben prehod čez reko Dravo. Tod je že v daljni preteklosti (prazgodovina) potekala pomembna trgovska pot, ki je povezovala Jadransko morje z Baltskim. Skozi samo mesto poteka tudi železnica, ki vozi iz Pragerskega v Ormož, nato pa se nadaljuje v Mursko Soboto ali na Hrvaško ter madžarsko.

e-vreme.comVreme Ptuj

Podnebje in vreme v mestu Ptuj je podobno ostalim krajem, ki sodijo v zmerno celinsko (subpanonsko) podnebje. Za subpanonsko  podnebje so značilne povprečne celoletne temperature okoli 10 stopinj Celzija. Zmerno celinsko podnebje je sicer podnebje, ki je značilno za večji del naše države. Za to podnebje so značilne mrzle zime, ko živo srebro pade tudi od 0 stopinj Celzija. Poletja so večinoma vroča, pomlad pa je običajno zelo zgodnja. Poletja se včasih zavlečejo še v jesen, kar pomeni toplo in lepo vreme tudi v jesenskih mesecih. Nekateri ljudje imajo zmerno celinsko podnebje za najboljše podnebje nasploh, saj je dovolj raznoliko, hkrati pa so vremenske razmere ugodne za bivanje. Prav tako je malo ekstremov, kot v nekaterih drugih podnebnih tipih. Vreme gre na roko tudi turistom, ki se odločijo obiskati Ptuj, saj je mesto zanimivo in lepo v vseh letnih časih, zaradi velik sončnih dni, pa se lahko nadejate, da boste mesto Ptuj spoznali obsijanega v soncu.  Na V subpanonskega podnebja se pojavi tudi poletni višek padavin, ki je sicer značilnost klime oziroma podnebja v celinski Evropi. Nekateri imajo tako podnebje radi tudi zato, ker je vsak letni čas zase dovolj izrazit, da v enem letu dejansko občutimo vse 4 – zime so tako precej mrzle, poletja pa so lahko tudi zelo vroča. Jesen in pomlad pomenita prehod med visokimi in nizkimi temperaturami. Na leto na Ptuju običajno pade okoli 959 mm padavin. Zaradi ugodnih vremenskih razmer, je to področje poznano tudi po vinogradništvu. Poznani sta predvsem področji Slovenskih goric in Haloz. Tod pridelujejo nekatera najboljša in vrhunska slovenska vina v srednjeevropskem prostoru. Zelo poznan je njihov Sauvignon.

Več o aktualnem vremenu v mestu Ptuj si lahko preberete tudi na uradni strani Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO).

Vas zanima, če se nam obeta rekordno vroče poletje? Preverite kar tukaj!

© 20. 11. 2017 - WinRar.si. Oglaševanje.