Na kaj paziti pri nakupu vhodnih vrat?
| Članek je bil prebran 509 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Ko se odločamo, kakšna vrata kupiti, je dilema največkrat material, iz katerega so narejena vrata. Običajno se ljudje odločajo med lesenimi,  plastičnimi ali aluminijastimi vhodnimi vrati. Glede na to, da vhodna vrata predstavljajo prvi vtis, ki ga vaš dom naredi na zunaj, je pomembno, da izberemo takšna, ki kar najbolje predstavljajo naš življenjski slog, družino in hišo, v kateri bivamo. Povrh vsega imajo vhodna vrata tudi vlogo pri tem, kako energetsko učinkovit je vaš dom. Če stara, dotrajana vrata zamenjamo za energetsko učinkovitimi, lahko na ta način račun za ogrevanje znižamo tudi do 10 %, kar pri visokih cenah energentov nikakor ne gre prezreti. Prav tako bo vaš dom mogoče s kvalitetnimi vrati lažje in dražje prodati, če se kdaj odločite za to. Pri izbiri primernega materiala se moramo najprej vprašati o vlogi vrat. Če gre za hišo, potem od vrat vsekakor pričakujemo najvišjo stopnjo varnosti, trpežnost, odpornost na zunanje pogoje in dolgoživost. Seveda ne smemo pozabiti na estetski vidik. Pri vratih stanovanja v večstanovanjski stavbi, je prav tako pomemben vidik varnosti, pomembno pa je tudi, da so vrata dobro izolirana. Nekoliko manj pomemben vidik je trpežnost, saj vrata v stanovanje niso neposredno izpostavljena vremenskim vplivom (vlagi, dežju, snegu, ledu, temperaturnim razlikam in nihanjem, itd. Tudi pri hiši, ki ima nad vhodnimi vrati globlji nadstrešek, so takšni vplivi zmanjšani, še vedno pa ostajajo velike temperaturne razlike. Pri hišah, kjer so nadstreški manjši ali jih sploh ni, je potrebno toliko temeljiteje premisliti, kateri material se bo v danih razmerah najbolje obnesel.

vrata ajmLesena vhodna vrata

Lesena vrata so zelo pogosta izbira, njihova največja odlika je običajno estetski vidik in občutek, ko stopimo ali se dotaknemo takih vrat. Če se odločite za lesena vrata, se morate zavedati tudi tega, da takšna vrata zahtevajo nekaj nege. Les je namreč naraven material, kar pomeni, da se odziva na temperaturne razlike in vlago v zraku. Če lesa ne zaščitimo primerno, lahko pride do razpok, luščenja ali celo sprememb v obliki. Tudi sonce lahko znatno vpliva na življenjsko dobo lesenih vrat. Če lesena vrata z nadstreškom dobro zaščitimo, s tem poskrbimo, da bomo lahko vhodna vrata uporabljali dlje.

Plastična vhodna vrata

Plastična vrata so običajno cenovno najbolj dostopna, zanje pa se pogosto odločajo lastniki stanovanj v večstanovanjskih stavbah in pa tudi lastniki bivalnih vikendov. Taka vrata ni potrebno skoraj nič vzdrževati, razen počistiti, če se umažejo. Plastična vrata so zelo vzdržljiva, ko gre za različne vremenske vplive, temperaturne razlike, ipd. Mnogi se odločijo, da takšne materiale kombinirajo z zasteklitvami in tako v predsobe pripeljejo nekaj naravne svetlobe.

Aluminijasta vhodna vrata

Aluminij je znan kot zelo trpežen in dolgoživ material, takšna pa so tudi vhodna vrata izdelana iz njega. Njihova velika odlika je varnost in energetska učinkovitost, je pa pri tovrstnih vratih potrebno paziti, da jih ne popraskamo, obdrgnemo ali obtolčemo, saj je take poškodbe razmeroma težko prikriti. Aluminijasta vrata so običajno dražja izbira. Manj primerna so taka vrata za golo izpostavljenost dežju ali vlagi, saj lahko oboje skrajša njihovo življenjsko dobo. Ponudba vrat.

Pri izbiri nikakor ne spreglejte tudi estetskega vidika in na svoj vhod namestite vrata, ki tudi sicer dopolnjujejo slog vašega doma. Več o tem, kako izbrati vhodna vrata za vaš dom.

Preberite, zakaj so vhodna vrata pravzaprav tako pomembna – tu!

© 20. 11. 2017 - WinRar.si. Oglaševanje.