Kako poteka nosečnost po trimesečjih?
| Članek je bil prebran 246 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Nosečnost je posebno obdobje, v katerem se žensko telo močno spreminja. V telesu raste in se razvija novo bitjo, to pa nosečnice občutijo tako na ravni hormonov, kakor tudi na ravni povsem vidnih fizičnih spremembah. Nosečnost je mogoče spremljati na več načinov: npr. nosečnost po tednih, nosečnost po trimesečjih, nosečnost po mesecih, itd. Danes bomo nekaj več zapisali ravno o poteku nosečnosti po posameznih trimesečjih oziroma po mesecih.

starševstvo.comPrvo trimesečje (1-3 mesecev nosečnosti)

  1. mesec

V prvem mesecu nekatere ženske še ne vedo, da so noseče, spet druge nosečnost načrtujejo ali se zanjo trudijo dlje časa, zato so na izostanek menstruacije in na ostale prve znake nosečnosti bolj pozorne. Po koncu prvih štirih tednov nosečnosti je otrok velik že okoli pol centimetra, razvijati pa se mu začne žilni sistem, jetra, srce, hrbtenica, hrbtenjača in prebavni sistem. V tem času se razvija tudi posteljica. Zanimiv podatek je tudi da, da je oplojeno jajčece kar 10.000-krat večje kakor ob spočetju. V prvem mesecu ali še pred spočetjem mora začeti nosečnica uživati tudi folno kislino, saj so po spočetju potrebe po njej v njenem telesu močno večje.

  1. mesec

Po koncu drugega meseca je otrok velik že okoli 2,5 cm, kar pomeni, da svojo velikost v enem mesecu kar popeteri. Srce otroka že bije, začnejo se razvijati oči, nos, ustnice, zobki in ušesa. Konec drugega meseca je pri fantkih že viden penis, čeprav se ga na pregledih pri ginekologu običajno še ne vidi. Otrok se v tem času že premika, mamica pa ga še ne čuti.

  1. mesec

Ob koncu prvih 12 tednov nosečnosti je otrok velik med 5 in 7 cm, težek pa okoli 25 g. Začne pridobivati tudi razpoznavno obliko. Pri otroku se začnejo razvijati nohti, razviti so že roke, prsti, noge, stopala, dlani in prstki na nogah. Tudi oči so pri otroku skoraj povsem razvite, razvitih je tudi večji del tkiv in organov. Pri 10. tednih je s posebno napravo že mogoče poslušati otrokovo bitje srca. Okoli 12 tedna večina nosečnic opravi tudi test nuhalne svetline, s katerim se ugotavlja prirojene nepravilnosti pri plodu.

Drugo trimesečje (4-6 mesecev)

  1. mesec

Ko je plod star že 4 mesece, je velik med 15 in 17 cm, tehta pa okoli 200 g. Kot vidite je napredovanje in razvoj otroka iz meseca v mesec izjemno intenziven in sunkovit. Otrok že začne z razvijanjem refleksom (mežikanje, sesanje palca, požiranje). Tvorijo se tudi znojnice na podplatih in dlaneh. Zelo lepo so že oblikovani prstki na nogah ter rokah. To je tudi čas, ko otrok dobi svoje edinstvene prstne odtise. Pri večini nosečnic se v tem času že vidi spol otroka. Koža je prekrita s puhasto dlako in je prosojno, rožnate barve. Otrok je v materinem trebuščku videti že povsem izpopolnjen, a izven matere v tem obdobju še ne bi bil sposoben preživeti.

  1. Mesec

Po koncu 20 tednov otrok že doseže okoli polovico svoje višine ob rojstvu (nekje okoli 25 cm). Tehta pol kilograme in na glavi mu že rastejo lasje. Telo prekrivaj mehke dlačice, ki na določenih delih telesa ostanejo tudi do enega tedna po porodu. Mamice v tem obdobju običajno že dobro čutijo otrokovo premikanje. Pri otroku se razvijajo notranji organi, dobro so vidne tudi obrvi, trepalnice in veke. Okoli 20 tedna ginekolog pri nosečnici opravi tudi morfologijo – gre za obširnejši in podrobnejši ultrazvok. Na tem pregledu se preveri, kako se razvija posteljica in otrok. Slišati je mogoče bitje srca in videti premike otroka. Na morfologiji se običajno zagotovo lahko napove spol otroka.

  1. Mesec

Ko se konča drugo trimesečje (24 tednov nosečnosti), je otrok velik že nekje okoli 30 cm, tehta skoraj kilogram. Veke se že ločijo in otrok za krajši čas že zmore odpreti oči. Otrokova koža je prekrita z zaščitno mazjo, ki se imenuje verix. Otroku se lahko kolca in to mamica lahko občuti. Plod dobro zaznava tudi zunanje zvoke, nanje se je sposoben tudi odzvati. To je čas, da se začnete, če se poprej še niste, z otrokom pogovarjati, mu peti ali pa mu predvajati glasbo.

Tretje trimesečje (7-9 mesecev)

  1. mesec

Po koncu 7 meseca otrok tehta okoli kilograma in je velik med 30 in 35 cm. Razvite so že brbončice, koža je še vedno gubasta in rdečkasta. Otrok, ki bi bil rojen v tem času, je že sposoben preživetja, seveda ob ustrezni in posebni negi ter oskrbi. Konec 7 meseca je tudi primeren čas, da se starša otroka vpišeta na šolo za starše.

  1. mesec

Po koncu 8 meseca je otrok velik že med 40 in 45 cm (32 teden). Tehta nekje okoli 2,5 kg, zelo pospešena in intenzivna je v tem obdobju rast otroka. V tem obdobju se dogaja tudi zelo znatna rast možganov, povsem razvitih je tudi že večina organov, z izjemo pljuč. Brci in premiki otroka so lahko že precej močni, kar je mogoče videti tudi na zunaj – na nosečniškem trebuščku. Koža otroka postaja manj zgubana, nohti pa po dolžini prerastejo konice prstkov. Nekatere mamice v tem času že opažajo rumenkast izcedek iz dojk, katerega imenujemo kolostrum. To je predhodno mleko in kaže na to, da se dojke že pospešeno pripravljajo na tvorjenje mleka.

  1. mesec

Otrok je na koncu 9 mesecev velik okoli 50 cm, tehta okoli 3 kg, lahko manj, lahko pa tudi več. Pljuča so že razvita, otrok pa je razvit do te mere, da lahko preživi izven materinega telesa. Pri večini nosečnic se otrok pomakne nižje, s čimer se že pripravlja na porod. A koncu 40 tedna nosečnosti je predviden datum poroda. Ker nosečnost štejemo od prvega dneva zadnje menstruacije, lahko do poroda pride kadar koli med 38 ter 42 tednom nosečnosti, zato je v tem času že dobro imeti spakirano torbo za v porodnišnico, pripravljeno materinsko knjižico in urejene vse potrebne dokumente. Nikoli ne veste, kdaj vaju majhno bitje preseneti.

V naslednjem prispevku pa si preberite še, kako se pripraviti na starševstvo!

© 20. 11. 2017 - WinRar.si. Oglaševanje.