Izbira novega prenosnika
| Članek je bil prebran 539 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Izbira novega prenosnika – kako izbrati prenosnik glede na imena serij proizvajalca

Že zdavnaj smo se oddaljili od tistega časa, ko smo enostavno določili proračun za nakup prenosnika, pregledali ponudbo priljubljenega proizvajalca in znotraj njegove skope ponudbe izbrali model novega prenosnika. Izbira novega prenosnega računalnika je zahtevnejša kot kdajkoli, saj težko razlikujemo med številnimi kompliciranimi karakteristikami, zmogljivostjo in modeli, zato je izbiro priporočljivo opraviti drugače. Poskusili vam bomo pojasniti posamezne serije trenutno zelo priljubljenih proizvajalcev prenosnih računalnikov – Lenovo, HP in Acer.

Lenovo

Lenovo je v preteklih letih osvojil slovensko tržišče prenosnih računalnikov. Po njihovih laptopih je vedno več povpraševanja, na tržišču pa je dostopnih več sto modelov. Vse te modele lahko enostavno razvrstimo med štiri osnovne serije: IdeaPad, Flex, Yoga i ThinkPad.

Lenovo IdeaPad so prenosni računalniki tradicionalnega dizajna. V tej seriji je mogoče najti širok razpon modelov, od najbolj enostavnih z osnovnimi karakteristikami do prenosnih računalnikov z najvišjo zmogljivostjo. IdeaPad modeli so oštevilčeni glede na njihovo zmogljivost, od najslaših do najboljših. Na primer, IdeaPad 100 serija označuje najnižjo raven in najcenejše modele prenosnikov,  IdeaPad 700 serija pa modele najviših zmogljivosti in cen.

Svi Lenovo Flex i Lenovo Yoga modeli imajo zaslone občutljive na dotik. Obe seriji sta približno enaki, lahko pa bi rekli, da so Flex modeli cenovno nekoliko dostopnejši od Yoga serije. Lenovo Yoga modeli omogočajo več načinov uporabe in predstavljajo svojevrsten crossover karakteristik tablic in prenosnih računalnikov.

Lenovo ThinkPad je serija namenjena poslovnim uporabnikom, vse bolj priljubljeni pa postajajo tudi med drugimi uporabniki. ThinkPad modeli imajo karakterističen rdeči gumb na tipkovnici imenovan TrackPoint. TrackPoint zamenjuje funkcijo miške pri pregledovanju dokumentov ali spletnih strani.

Prenosnik

HP

HP prenosniki že leta veljajo za najbolj iskane prenosnike, ki se uporabljajo tako v poslovne kot tudi zasebne namene. Razvrščeni so v štiri serije: HP, Pavillion, Envy i Spectre.

HP serija predstavlja linijo najbolj ugodnih modelov prenosnih računalnikov tega priznanega proizvajalca. Modeli so relativno dostopni, kar pa je seveda pospremljeno z nekoliko skromnejšo zmogljivostjo. Prenosniki te serije so namenjeni nezahtevnik uporabnikom, ki iščejo ugoden laptop za brskanje po spletu in pošiljanje mailov.

HP Pavillion serija predstavlja malo močnejše modele srednjih zmogljivosti, ki prihajajo v različnih velikostih in barvah, kar jih naredi še bolj privlačne za modno osveščene uporabnike. Znotraj te serije obstaja tudi nekaj gaming modelov, ki so nekoliko bolj zmogljivi.

Serija HP Envy predstavlja prenosnike visokih zmogljivosti in odpornih komponent. Envy modeli imajo višjo začetno ceno zaradi boljše kvalitete izdelave in tanjšega dizajna, kar jih naredi primerne za tiste bolj zahtevne uporabnike.

HP Spectre je visok razred HP ultrabook prenosnikov, model s 13-inčnim zaslonom je opremljen s komponentami najvišjega razreda; močnim procesorjem, SSD diskom in USB C-Type vhodi za polnjenje.

Nekateri od Pavillion, Envy i Spectre modelov imajo v svojem imenu X2 oznako, ki označuje, da gre za model, katerega zaslon je enostavno mogoče ločiti od tipkovnice in uporabljati kot tablico. Modeli, ki nosijo oznako X360 se lahko obrnejo nazaj, tako da se zaslon spremeni v tablico. Nakateri HP modeli imajo v svojem imenu označeno tudi velikost zaslona in karakteristike zaslona, ki je občutljiv na dotik (npr. 14t, 15t, … itd.).

Acer

Acer ima eno od najbolj kompliciranih načinov označevanja svojega prenosnika in je hkrati eden od proizvajalcev, ki svojim kupcem nudi največje število modelov. Štiri osnovne serije prenosnikov so: Aspire, Swift, Switch in Spin.

Acer Aspire prenosniki vključujejo največje število prenosnikov tradicionalnega dizajna – pri njih je mogoče preklopiti tipkovnico in zaslon. Edini prenosniki takšnega tradicionalnega videza se med Acer serijami lahko najdejo le še v Swift seriji in pri nekaterih modelih gaming prenosnikov.

Acer Swift linija prenosnikov predstavlja prenosnike z ultraportable nazivom, kar pomeni, da so super lahki glede na velikost svojega zaslona. Modeli Swift serije so označeni s številkami in sicer od najmanj do najbolj zmogljivega modela.

Acer Switch linija predstavlja 2v1 modele, pri katerih je mogoče zaslon ločiti od tipkovnice in jih uporabljati kot tablico. Starejši modeli te serije nosijo oznako Aspire Switch, medtem ko novi, letošnji modeli v imenu vsebujejo naziv Aspire. Nazivi Switch modelov imajo v svojem imeni zapisano tudi velikost zaslona.

Acer Spin serija je sestavljena od modelov, katerih zasloni se enostavno lahko obrnejo nazaj in se uporabljajo kot tavlica, poleg tega pa Spin modeli omogočajo tudi ločitev tipkovnice in zaslona. Enako kot pri Swift seriji, so tudi Spin modeli oštevilčeni glede na zmogljivost; Acer Spin 1 je na primer začetni model, Acer Spin 7 pa vrhunski model na samem vrhu zmogljivosti.

Prenosnik

© 22. 07. 2018 - WinRar.si. Oglaševanje.