Kakšna je razlika med reseller gostovanjem in deljenim gostovanjem?
| Članek je bil prebran 812 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Iščete ponudnika gostovanja in vas je množica izrazov na medmrežju nekoliko zmedla? Ne skrbite, s takšnim občutkom se sooča veliko uporabnikov spletnega prostora. Vendar, nazaj k bistvu. Verjetno se sprašujete kakšno gostovanje izbrati in kakšen so prednosti ali celo, morebitne slabosti posamičnega gostovanja. Obstaja več vrst gostovanj. Najbolj razširjeno je deljeno gostovanje, sledita mu VPS gostovanje, reseller ter gostovanje  oblaku.

Kaj je klasično deljeno gostovanje?

Klasično gostovanje se nanaša na najbolj osnoven paket gostovanja in je namenjeno nezahtevnim uporabnikom, lastnikom preprostejših spletnih strani, na katerih ni veliko vsebin ali zahtevnih obrazcev. Deljeno gostovanje je najpogostejša in tudi najcenejša oblika gostovanja.

Ponudnik vam odmeri poljubno velik strežniški prostor, pri čemer vi sami določate velikost tega prostora glede na potrebe (količino podatkov na spletni strani, pričakovani promet na strani itd.). Pri tem si, jasno, delite isti strežnik z drugimi uporabniki. Takšni, osnovni paketi ponujajo eno domeno, a poljubno število poštnih predalov. Zahtevnejši uporabniki se lahko prav tako odločijo za takšno gostovanje, pri čemer izberejo obsežnejši paket, pri katerem dobijo več domen itd. Tovrstne pakete zakupijo končni uporabniki, ki upravljajo s svojim uporabniškim računom. Nekoč so deljenemu gostovanju očitali predvsem počasnejše delovanje, saj so strežniki delovali na HHD diskih, danes pa so le-te zamenjali sodobnejši in hitrejši SSD diski.

Kaj je reseller gostovanje?

Reseller gostovanje se nanaša na gostovanje, ki se prodaja naprej, drugim, t.i. zahtevnejšim uporabnikom. To pomeni, da v praksi, agencija ali razvijalec spletnih strani zakupi oziroma najame dovolj velik strežniški prostor (paket reseller gostovanje) od primarnega ponudnika, da ga lahko oddaja tudi drugim. Pri tem le-ti postanejo sekundarni ponudniki oz. gostitelji. Primarni gostitelj skrbi za delovanje infrastrukture, sekundarni gostitelj pa sam upravlja in odmerja spletni prostor, skrbi za mesečne prenose in domene in sam odmerja ceno gostovanja svojim strankam. Reseller gostovanje ponuja še več prednosti, še posebej, če se zanj odločite pri zanesljivem in izkušenem partnerju.

 

© 28. 04. 2024 - WinRar.si. Oglaševanje.